67o Πανελλήνιο Συνέδριο
Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας & Μοριακής Βιολογίας

Η πόλη των Ιωαννίνων


Δείτε τον χάρτη

Ιωάννινα - Γεωγραφία

Τα Ιωάννινα είναι μία από τις μεγαλύτερες περιφερειακές μονάδες της Ελλάδας, πρωτεύουσα της Ηπείρου. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρα (1.640 πόδια) πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, στη δυτική όχθη της λίμνης Παμβώτιδας. Τα Ιωάννινα βρίσκονται 450 χιλιόμετρα (280 μίλια) βορειοδυτικά της Αθήνας, 290 χιλιόμετρα (180 μίλια) νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης και 80 χλμ (50 μίλια) ανατολικά του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στο Ιόνιο Πέλαγος.

Τα Ιωάννινα συνορεύουν με την Αλβανία στα βόρεια, τις περιφερειακές μονάδες της Καστοριάς στα βορειοανατολικά, των Γρεβενών και των Τρικάλων στα ανατολικά, την Άρτα στα νοτιοανατολικά, της Πρεβέζης στα νότια και της Θεσπρωτίας στα νοτιοδυτικά και δυτικά.

Είναι μια ορεινή περιοχή, που κυριαρχείται από τα βουνά της Πίνδου, που καλύπτουν το ανατολικό τμήμα της περιφερειακής μονάδας. Οι κύριες υποπεριοχές της Πίνδου είναι από βορρά προς νότο: Γράμμος, Σμόλικας (2.637 μ, το υψηλότερο της Πίνδου), Τύμφη, Λύγκος, Λάκμος και Αθαμανικά. Τα χαμηλότερα βουνά του Ξηροβουνίου βρίσκονται στο νότο και ο Τόμαρος στα νοτιοδυτικά.

Η λίμνη των Ιωαννίνων είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ηπείρου. Αρκετοί μεγάλοι ποταμοί έχουν την πηγή τους στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, συμπεριλαμβανομένων του Αώου, του Αράχθου και του Αχέροντα.

Ιωάννινα - Ιστορία

Η πόλη αναφέρεται για πρώτη φορά τον 9ο αι. ως επισκοπή, ωστόσο άλλοι πιστεύουν ότι ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Τον 13ο αι. ήταν μια σημαντική πόλη του Δεσποτάτου της Ηπείρου και γνώρισε οικονομική ανάπτυξη που συνεχίστηκε και τους επόμενους αιώνες. Το 1430 η πόλη παραδόθηκε στους Τούρκους στο πλαίσιο συμφωνίας. Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, αρχές του 20ου, η πόλη έγινε το κέντρο της επικράτειας του Αλή πασά, η περίοδος της ηγεμονίας του οποίου συμπίπτει με τη μεγαλύτερη οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Θησαυροί της ιστορίας της πόλης είναι τα μνημεία της: Το Κάστρο, τα Μοναστήρια του Νησιού με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες, το τουρκικό τζαμί, τα παλιά αρχοντικά και η Εβραϊκή Συναγωγή. 

Ιωάννινα - Αξιοθέατα

Μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα είναι τα εξής:

  • Το νησί της λίμνης Παμβώτιδας
  • Το Ιστορικό Κέντρο Ιωαννίνων
  • Το Κάστρο των Ιωαννίνων
  • Η Πλατεία Λιθαρίτσια
  • Το Ιτς-Καλέ
  • Το ιστορικό χωριό Λιγγιάδες με την πανοραμική θέα στην πόλη, τη λίμνη και τα γύρω βουνά
  • Το σπήλαιο του Περάματος με σταλακτίτες και σταλαγμίτες που δημιουργήθηκε πριν από 1.500.000 χρόνια
  • Ο Πύργος του Ρολογιού
  • Τα Μουσεία: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, Μουσείο του Νησιού, Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλλη, Βυζαντινό Μουσείο
  • Τα τζαμιά: Φετιχέ Τζαμί, Ασλάν Πασά Τζαμί και ο τέμενος του Βελή Πασά
  • Η Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων
  • Η Εβραϊκή Συναγωγή των Ιωαννίνων
  • Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Αθανασίου
  • Το εκκλησάκι και το σπίτι του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου Ιωαννίνων
  • Η Μονή Ντουραχάνης


Ιωάννινα - Πανεπιστήμιο

Το 1970, ιδρύθηκε το ανεξάρτητο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και άρχισε να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς φτάνοντας να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα Πανεπιστήμια της Ελλάδας. Σήμερα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων περιλαμβάνει 17 ακαδημαϊκά τμήματα που αριθμούν συνολικά 13.523 προπτυχιακούς φοιτητές. Προσφέρει μια σειρά από οργανωμένα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που συνδυάζουν στοιχεία διδασκαλίας και έρευνας τόσο σε επίπεδο μεταπτυχιακού όσο και διδακτορικού επιπέδου.

Περίπου 1.300 φοιτητές βρίσκονται σε σπουδές πλήρους φοίτησης με την προοπτική της εξέλιξης σε ένα μεταπτυχιακό, ενώ 2.217 φοιτητές συνεχίζουν σήμερα τις σπουδές τους σε διδακτορικό επίπεδο. Ο αριθμός των μεταπτυχιακών φοιτητών αυξάνεται σε ετήσια βάση. Κατατάσσεται σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας και η συμβολή του στην παραγωγή νέας γνώσης, ιδίως στον τομέα της ιατρικής έρευνας είναι σημαντική.

Η Πανεπιστημιούπολη βρίσκεται 6 χιλιόμετρα από το κέντρο των Ιωαννίνων και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες Πανεπιστημιουπόλεις στην Ελλάδα. Είναι εύκολα προσβάσιμη από την πόλη είτε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή με αυτοκίνητο. Καλύπτει μια συνολική έκταση περίπου 850 στρέμματα (3,4 χλμ2) με πολλούς πράσινους ανοιχτούς χώρους που περιβάλλουν τα τέσσερα κύρια κτιριακά συγκροτήματα.

Ιωάννινα - Κουζίνα

Τα Ιωάννινα είναι μια πόλη, όπου μπορεί κανείς να βρει αμέτρητα εστιατόρια, ταβέρνες και τσιπουράδικα με παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, αλλά και συνταγές από τη διεθνή κουζίνα. Υπάρχουν πολλές επιλογές που ικανοποιούν όλα τα γούστα. Πρωτότυπες γεύσεις, όπως βατραχοπόδαρα, χέλια, πέστροφες και όλων των ειδών τα ψάρια περιμένουν τους λάτρεις των ψαριών. Τοπικά εκλεκτά κρέατα μαγειρεμένα παραδοσιακά σε πήλινο δοχείο περιμένουν όσους δείχνουν προτίμηση στο κρέας. Αλλά ακόμη και εκείνοι που αγαπούν τα ζυμαρικά θα πρέπει να ικανοποιηθούν από τις τοπικές σπεσιαλιτέ από παραδοσιακές σπιτικές τοπικές χυλοπίτες. Έτσι, τα πιάτα που σας περιμένουν για να απολαύσετε είναι πλούσια και πολύ όμορφα, καθώς και το τσίπουρο ή το κρασί με το οποίο μπορείτε να συνοδεύσετε το φαγητό σας είναι επίσης εξαιρετικά.

Όσοι προτιμούν το γρήγορο και εύκολο φαγητό, θα βρουν πολλά σημεία fast-food και πιτσαρίες σε κάθε γωνιά της πόλης.

Ιωάννινα - Κλίμα

Η πόλη των Ιωαννίνων έχει μεσογειακό κλίμα το οποίο μετριάζεται από την εσωτερική θέση και το υψόμετρό του. Οι χιονοπτώσεις που συνήθιζαν να είναι ένα κοινό φαινόμενο έχουν γίνει σπάνιες τα τελευταία χρόνια. Η μέση ετήσια θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 17-18 βαθμών. Τα καλοκαίρια είναι συνήθως ζεστά και ξηρά, ενώ οι χειμώνες είναι υγροί και πιο κρύοι από ό, τι στην ακτή, ενώ το πρωί οι ομίχλες είναι αρκετά συνηθισμένες.

Η περιοχή δέχεται έντονες βροχοπτώσεις κατά τους χειμερινούς μήνες.

Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν βαριές χιονοπτώσεις, αλλά η περιοχή δέχεται τώρα περισσότερη ηλιοφάνεια και λιγότερο χιόνι.

Χρήσιμοι οδηγοί

Οδηγός 1
Οδηγός 2

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

τοπική ώρα
καιρός
Δήμος Ιωαννιτών
Ιωάννινα – Προορισμοί
Ιωάννινα - Ταξιδολόγιο
Αξιοθέατα Νομού Ιωαννίνων
Περιήγηση στη λίμνη Παμβώτιδα